torsdag 13 augusti 2009

Seoul dag 1 - 95 år...


1914 var sikten fri mot Gyeongbokgung-palatset och bort mot Bugaksanberget. Ikväll var utsikten något annorlunda från mitt hotellfönster. Det kan hända mycket på 95 år...

I morse vaknade man då i Sydkorea - i Seoul närmare bestämt. Fashinerande att vara här. Vi bor riktigt bra på The Western Chosun, av Condé Nast utsedd till ett av världens bästa hotell. Hotellet ligger på Sogong-Dong i Jung-gu, mitt i smeten på den norra sidan av Hanfloden som delar staden. Det är promenadavstånd till i princip alla möten, men i 30+ grader varmt och lite fuktigt väder är det skönt med taxi när man kånkar runt på en halv skog i väskan.

Jag kan ju inte påstå att jag sett så mycket av Sydkorea, men Seoul är trevligt så här långt. Rent, snyggt och trendigt. Lite som "Tokyo möter London", men mindre intensivt.


Någon gång i slutet av 1300-talet och början av 14oo-talet, i början av Joseondynastin, blev Seoul Koreahalvöns huvudstad. Människorna som bodde där var ständigt utsatt för vilda djur, tjuvar och banditer så därför lät man bygga en mur runt staden. Muren är borta sedan länge, men en del av portarna finns kvar, bl a den 9:e porten som (syns i förgrunden på bilderna högst upp i det här inlägget) alltså ligger precis bredvid vårt hotell.

I morgon är det sista arbetsdagen på den här resan, så det är dags att sova nu. Godnatt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar