onsdag 9 september 2009

Turkiet dag 4 - Lokala skurar...


"TURKEY FLOODS". Det är CNN:s namn på den närmast tsunami-liknande flod som drabbat Istanbul tidigare idag. Förresten, visst är det märkligt det där med större katastrofer när man befinner sig på plats, men bara i den närmaste omgivningen av dramats själva epicentrum. Man hör någon berätta eller - som i mitt fall idag - ser på nyheterna att det bara bit ifrån där man själv är pågår ett ofattbart trauma för andra människor medan man själv inte märkt ett dugg.

Efter två dagars ihållande regn slog flodvågen till mot Istanbul vid 07:30 i morse. Fler än 200 bilar spolades ut i Svarta havet och över 800 hem och affärslokaler översvämmades och slogs sönder. Räddningsfolket har lyckats undsätta 1300 personer från en närmast säker död ur sjunkande bilar och bussar och översvämmade hem. Under de senaste dagarna har Istanbul fått mer regn än man normalt får under sex månader och till slut orkade inte jorden hålla emot och gav vika. Vattenmassorna och jorden bildade en gigantisk sörja som sköljde över stora områden i närheten av flygplatsen. Som vanligt är det de mest utsatta och fattiga som drabbas hårdast för det är de som bor i skjul under broarna.

Samtidigt åker man själv omkring i torra skor och kostym och har "viktiga" möten i lyxiga mediehus och äter på flotta restauranger. Snacka om lokala skurar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar