fredag 1 juli 2011

Beijing dag 1 – Vem vet, det kanske krattas i manegen…
När jag vaknade i morse och tittade ut genom flygplansfönstret var utsikten ungefär vad jag hade väntat mig. Regntunga moln och dis bäddade in bergen när vi närmade oss Beijing. Jo, jag hade kollat väderprognosen för den här resan och den var bedrövlig: I princip genomgående 30 – 35 grader varmt, stora mängder regn, blixt, åska och en luftfuktighet som skulle få vilken cigarr som helst att njuta var att förvänta – så kan det vara… Vanligtvis så är ju vädret hemma sämre än dit jag ska när jag åker ut, men denna gång är det verkligen tvärtom.

Annars så är dagens snackis i stan premiärminister Wen Jiabao's citat i tyska och engelska medier i samband med hans besök i länderna här i veckan. Inför tyska medier konstaterade Wen Jiabao att Kina har stora sociala och ekonomiska problem och att det kommer att ta minst tio år att få rätsida på dessa och när premiärministern på Royal Society i London fick fick ta emot en utmärkelse för sin regerings enastående bidrag till forskningen så kom det mera: "Kina borde skapa en bättre politisk miljö och friare akademisk atmosfär", sa Jiabao och hävdade att hans land ska fortsätta implementera politiska reformer och uppmuntra individuellt tänkande i syfte att säkra en hållbar utveckling av landet. Sen kom den omtalade salvan… "Utan demokrati, finns ingen socialism. Utan frihet, finns ingen riktig demokrati. Utan garanterade ekonomiska och politiska rättigheter, finns ingen riktig frihet."

"Jag har läst andra uttalanden som Wen Jiabao gjort på samma tema tidigare", sa jag till en vän när händelsen kom på tal. "Jo, jag vågar knappt hoppas", sa vännen, la armarna i kors och tittade plirigt på mig. "Du vet, det skulle kunna vara så att Jiabao helt enkelt krattar i manegen. Nästa år det ju nämligen så att hela den högsta politiska ledningen ska avgå enligt plan och då skulle det kunna vara så att Jiabao tänker att det kan bli lättare för hans efterträdare att göra nödvändiga förändringar och politiska demokratiseringsreformer om han eller hon kan peka på att förändringarna ligger helt i linje med företrädarens linje." Vilket som så händer det helt klart saker på allra högsta ort i landet som det ska bli intressant att följa.
Dagen avslutades på en restaurang som, nu när jag sitter här och skriver, jag inser att jag inte tog namnet på men som i alla fall låg vid "Peoples Stadium". Stället var väldigt fint, bra mat, dryck och service men hade en del lustiga inrednings- och designinslag. Det här är en interiörbild från entrén. Huset är mycket gammalt och i traditionell stil och man har transporterat det från en avlägsen region ända till Bejing. Väl på plats har man byggt en stor glaskonstruktion över alltihop – som en ostkupa. Riktigt läckert faktiskt och väl värt att besöka igen...om jag bara kan komma på vad stället hette blir det också lättare…
Nu är klockan snart halv ett på natten och det är hög tid att gå och lägga sig. I morgon väntar en dag fylld av möten och sedan bär det av till Shanghai. God natt från Beijing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar