onsdag 20 augusti 2014

Singapore onsdagen den 20:e augusti 2014 - Kontraster...

Jakarta vs Singapore
Ingen kan anklaga Jakarta för att vara en vacker stad, men den har sannerligen en själ. Vi brukar prata en del om det där, Pranee och jag; vilken är den bästa staden i Sydostasien, var finns allt man vill ha och den rätta stämningen. Det började för många år sedan när vi bestämde oss för att vi ville försöka få till det så att vi en dag skulle kunna bo några år med barnen någonstans i Asien. Först valde vi bort norra Asien. Ja… det kanske mest var jag som tämligen omgående konstaterade att om man flyttar så långt bort från Sverige så vill man väl åtminstone ha det varmt och skönt. Kina, Japan och Korea är alla spännande länder, men klimatet lockar ju inte direkt. 

Sedan radade vi upp dem och de blev inte kvar så många när man tänkte sig att göra mer än att bara sitta i en solstol med en paraplydrink i handen. På listan hamnade Hong Kong, Singapore, Kuala Lumpur och Bangkok. Städer som Ho Chi Minh (Saigon), Jakarta och Manilla gick bort för de var helt enkelt bara allt för stökiga att tänka sig att leva med barnen i.

För oss hade ju naturligtvis Bangkok en särställning i själva valet av stad med tanke på Pranees bakgrund, men vi var båda oerhört förtjusta i Hong Kong. Den staden har liksom allt. Där kan man leva ett businessliv som på Manhattan för att sedan sätta sig på bussen och åka över berget på 15 minuter och där färdas på snirklande vägar på klipporna över undersköna vikar á la Côte d’Azur i Frankrike för att landa i någon liten sömnig fiskeby. Fantastiskt!

Anledningen till att vi valde bort Kuala Lumpur var väl egentligen bara för att vi inte hade någon som helst känsla för staden. Singapore var lite knepigare, men om jag beskriver staden som en gång en vän gjorde så kanske det är lättare att förstå varför valet inte blev Singapore. Han sa så här… ”You know Singapore…well…Singapore is not a country…it’s a country club…” På något sätt så säger det allt. 

Här i Singapore eller ”S´pore” som många kallar stan så är det som att bo i ett enda stort Disneyland…med dödsstraff för visso…men ändå… Här är alla gator rena, alla hus i ordning, folk är snyggt klädda och fräscha, alla bilar är hela, allt funkar utmärkt, här finns tunnelbana, teatrar, fantastiska sportanläggningar, fina skolor, restauranger med mat från världens alla hörn och alla man möter är lite över genomsnittet trevliga.

Så vad är fel…?

Ja, det kanske är just det…allt är perfekt…stan saknar en själ. Vänner till mig som bor här, de säger att om man inte åker härifrån åtminstone en gång i månaden så får man spelet - man blir galen. Jag vet inte om det verkligen är så farligt, men jag kan ana vad de menar. Samtidigt… Singapore är grymt trevligt.

Så när vi - förvisso inte helt otippat, men ändå - valde att försöka få till en utlandsplacering i Bangkok i första hand, Hong Kong i andra hand och Singapore i sista hand så var det mycket för att Bangkok inte enbart kan erbjuda en världsstad med ett riktigt internationellt businessliv och en regional hubb utan även, ja kanske främst, för att Bangkok har en själ.

Så var det med det; det var så vi hamnade i Bangkok. Men vilket som så är jag nu efter en kort flygresa från Jakarta på plats i Singapore och det är inte utan att man känner av kontrasterna mellan dessa båda städer bara man kliver av planet. Se på bilderna ovan. Ja, jag tror du förstår, Men det är det här som är den största lyxen med att få resa i arbetet i denna del av världen: Man får se så mycket, möta så underbara människor och verkligen känna av vilka skillnader i förutsättningar som råder och hur tacksam man ska vara för det fantastiska liv man själv får njuta av.

Efter tre intensiva dagar i Jakarta så väntar en dito här i Singapore i morgon innan det bär av till Bangkok för veckans sista arbetsdag där.

God natt från Singapore!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar